10 съвета от „ИМОТИ РОЛВИС“ при покупка на първо жилище

Съвет № 1

Преценете финансовите си възможности и определете своя максимален бюджет, който може да отделите за покупка на жилище.

Съвет № 2

Ако планирате да осигурите основна част от сумата с която мислите да купите имот от продажбата на ваш наследствен имот и да доплатите за по-голям или по-хубав имайте предвид, че продажбата отнема време. За да получите реална представа на какви първоначални средства може да разчитате е необходимо да се посъветвате с брокер относно ориентировъчната продажна цена на имота ви.

Съвет № 3

Ако планирате да купувате имот с ипотечен кредит е необходимо да проучите на каква сума можете да разчитате от банка на база вашите доходи.  Не бързайте да давате капаро преди да е ясно на каква сума под формата на банков кредит може да разчитате. Често банките изискват от клиентите си 15-20% от средствата за покупката на имота да бъдат осигурени от купувачите.

Съвет № 4

Изберете си опитен брокер. Един опитен брокер знае как да защити интересите ви пред продавачите. Познава условията и изискванията на банките предлагащи ипотечни кредити и ще ви осигури среща с кредитен консултант.

Съвет № 5

Преговорите са най-важната част не ги подценявайте. След като сте харесали имот оставете брокера да преговаря той има нужния опит. Поемайки ангажимент към вас, брокерът ще се погрижи да сте информирани какво може да очаквате като предложение за цена спрямо пазара към момента и до колко може да се коригира офертата на продавачите.

Съвет № 6

Предстои сделка, вече сте намерили вашият имот и ето че е време за документите. Тук се срещате с цялата бюрокращина. Ходите от институция в институция, гоните срокове и се стараете колкото е възможно по-бързо да се случат нещата. Това също би отпаднало като ангажимент при продажба чрез брокер, защото опитните агенции разполагат с правен консултант, който може да даде отговор на всеки ваш въпрос и ви даде насоки относно документите необходими за една покупка, за да може тя да стане факт!

Съвет № 7

Ако живеете под наем, не бързайте да съобщавате на хазяина, че имате намерение да купувате имот и скоро ще освобождавате квартирата си.Времето между предварителния договор и прехвърлянето на имота е с продължителност от месец – два, а ако купувате с ипотечен кредит е нужно да  предвидете и опция за по-дълъг срок. Предвидете и време за ремонт на новото жилище.

Съвет № 8

Помислете за ремонта. Ако бюджета не ви е достатъчен за покупка на имот ремонтиран до ключ, а такива не се предлагат много често,  помислете за ремонта като необходими допълнителни средства за ремонт, като и необходимото време за това.

Съвет № 9

Възникване на въпроси след приключване на сделката. Дори и при най-безпроблемните сделки, които минават плавно и без усложнения може да възникнат проблеми в бъдеще време. Например, данъчните власти, които събират данъчни оценки – обичайно да са със стара информация, данъчното, да е забавило документалното прехвърляне на имота и т.н. един разговор с вашият агент може да ви спести много излишни нерви, тичане и губене на време и средства. Много въпроси могат да изскочат след като сделката е била осъществена, детайли, който са били прескочени от вълнението, кадърният специалист ще бъде готов да ви съдейства. Професионалния брокер няма да ви затвори телефона само защото вече е взел комисионната си.

Съвет № 10

Нашият съвет е да изберете агенция, която да ви представлява в това начинание, за да избегнете всички препятствия.