Blog

Три прогнози за влиянието на технологиите в имотната индустрия

Само през септември са били инвестирани 2,7 млрд. долара в технологии в имотите

Дълго време имотната индустрия не беше притеснявана от технологиите и съществуваше спокойно, въпреки че остарелите системи и стандартните процеси бяха подлагани на критика. Тези относително старомодни системи и процеси поставят индустрията на предна линия за иновации и навлизане на технологиите.
Само през септември 2,7 млрд. долара са били инвестирани в технологии в имотите, което е ръст от 132% спрямо август, показа неотдавнашно изследване.

Бързите промени в света на имотите променят завинаги и процеса на закупуване на жилище, особено по отношение на начина, по който днешните купувачи търсят имот, преговарят, купуват и финансират жилището си. И няма признаци за забавяне. 96% от инвеститорите в технологии в имотите планират до края на 2018 г. и през 2019 г. да вложат същата сума като миналата година или дори по-голяма, показва изследване на MetaProp NYC.
Списание Forbes публикува трите най-големи технологични промени, които ще определят имотната индустрия в не много далечно бъдеще:

1. Платформи за търсене на имоти
Днешните купувачи имат повече възможности от всякога благодарение на технологиите, които предоставят готови данни. Почти всички имат смартфон и компютър с лесен достъп до онлайн услуги и инструменти. Днес 4,2 млрд. души са активни ползватели на интернет. Това не позволява на компаниите да заблуждават потенциалните клиенти за услугите си, защото те са по-информирани, отколкото преди.
Същото важи и за имотната индустрия. Купувачите имат достъп до многобройни инструменти и услуги, които подобряват процеса по търсене на жилище. 42% от купувачите на имоти в последно време в САЩ са разглеждали жилища за продажба онлайн като първа стъпка в процеса на закупуване на дом, показва доклад от 2017 г. на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.
Купувачите използват онлайн инструменти, за да намират отговор на многобройните си въпроси – търсят повече информация за квартала, любопитни са за местната училищна система, искат да знаят дали имотът е добра цялостна инвестиция за дългосрочно отдаване под наем или като ваканционно жилище, искат да разберат дали могат да си позволят ипотечния кредит. Купувачите лесно могат да намерят такава и много друга информация чрез новите платформи за търсене на имоти.
Но това не е всичко – купувачите могат да се поровят повече и за брокера си. Вече не е достатъчно той просто да притежава лиценз или да бъде препоръчан от член на семейството.

2. Имотни трансакции в интернет
Имотите са една от индустриите, в които технологиите навлизат с най-голямо закъснение поради редица фактори като остарелите процеси и дори срива на жилищния пазар в САЩ през 2008 г.
Купувачите традиционно разчитат на помощта на имотни агенти и на други професионалисти в индустрията, за да осъществят трансакцията. Сега обаче силата се връща в ръцете на купувача и онлайн трансакциите може да помогнат за засилване на новооткритото усещане за независимост.
Вместо пасивно да участва в процеса на трансакцията, сигурно онлайн табло позволява на купувача активно да търси нови жилища и да отправя оферти с помощта на агента си. Купувачите обаче не действат независимо – те продължават да се нуждаят от помощта на брокера при преговорите. Но онлайн инструментите помагат на агента да действа повече като навигатор, отколкото като ръководител, като улесняват купувача да разбере данните на таблото си.

3. Процеси за бързо финализиране на сделките
Вече никой не желае да чака за нищо. Има нарастваща нужда нещата да се случват мигновено, което вероятно се дължи на големия брой смартфони и лесни за използване приложения. Поръчване на такси и на храна, пазаруване на хранителни стоки – всичко може да бъде осъществено за минути или дори секунди.
Процесът по финализиране на сделките при имотите обаче все още е застинал в старите времена. В САЩ са необходими средно 44 дни за завършване на ипотека. Бавният процес не е уместен в днешните времена и засилва безпокойството и нервното очакване в процеса по закупуване на жилище.
Съществуват няколко инструмента за постигане на по-бързо финализиране на сделките, а именно съгласие и последователност. Таксите, разрешителните, правилата и регулациите са подложени на постоянно наблюдение и осъвременяване, за да защитават еднакво купувачите, продавачите и агентите. Но всички тези внимателно изработени правила, за да се гарантира спазването на законите, забавят процеса по завършване на сделката. Тъй като все още няма надеждно решение на проблема, човекът, който успее да го разреши, вероятно ще стане следващият милиардер.
Проптех и новите услуги за клиентите бързо променят процесите на закупуване и продажба на имоти. В близко бъдеще ще станем свидетели на увеличаване на платформите за търсене, онлайн трансакциите, дигиталните платформи за ипотечни кредити и по-бързите процеси за финализиране на сделките, отбелязва Forbes.

Източник: Investor.bg
Снимка: Архив Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *