Blog

Инвестициите в жилищния сектор в Европа ще продължат да растат и през 2019 г.

Повечето големи пазари ще отбележат силен ръст на наемите и на стойността на капитала, прогнозира консултантска компания

Перспективите пред жилищния пазар в Европа през 2019 г. са положителни благодарение на голямото търсене и силната икономика, съобщава консултантската компания CBRE в свой доклад.
Благоприятните условия за кредитиране и силното търсене от страна на инвеститорите ще продължат да стимулират ръста на стойността на капитала. Сред големите пазари Германия и Холандия ще отбележат особено силен растеж, прогнозира консултантската компания. Rabobank прогнозира, че цените на жилищата в Холандия ще нараснат със 7% през 2019 г. Ирландия, Франция и Испания също очакват силен растеж, въпреки че вероятно ще бъде под равнището през последните години.
Новите регулации за ипотечните кредити в Швеция доведоха до спад на цените миналата година. Сега обаче те се възстановяват и перспективите за растеж остават положителни. Пазарът се възползва и от нови регулации на наемите, които позволяват по-високи наеми в новопостроени или ремонтирани апартаменти.
Великобритания може би ще бъде изключение от тенденцията. Цените на жилищата и наемите, особено в Лондон, изглеждат на границата, която настоящите доходи и условия за кредитиране могат да издържат. Но реалният ръст на заплатите ще допринесе за умерен ръст както на стойността на капитала, така и на наемите, прогнозира CBRE.

Инвестициите ще надхвърлят нивата от 2018 г.

Инвестициите в жилищни имоти в Европа са възлезли на 35,8 млрд. евро през третото тримесечие на 2018 г., което е повишение с 21% спрямо същия период на миналата година. Предвид големия обем капитали, насочени към този сектор, CBRE очаква инвестициите през 2019 г. да надхвърлят нивото от 2018 г.
Утвърдени пазари като Германия и Холандия, където инвестициите отбелязаха ръст от съответно 38% и 77%, ще продължат да регистрират силно търсене. Макар че Германия все още привлича голяма част от инвестициите в Европа (40% през третото тримесечие), инвеститорите все повече са съсредоточени върху нововъзникващи жилищни пазари, които ще увеличат пазарния си дял.

Тенденции в бъдеще: нови играчи, нови пазари

Жилищният пазар ще продължи да привлича нови играчи през 2019 г., тъй като инвеститорите в традиционни имотни активи се стремят към диверсификация, прогнозира CBRE. Това е особено видимо на развиващи се пазари като Франция, където местни инвеститори все повече се насочват към сектора на жилищните имоти.
Във Великобритания собственикът на търговски центрове INTU Properties обяви неотдавна планове да построи 5 хил. жилища за отдаване под наем. На всички пазари към местните инвеститори ще се присъединят международни институции, които все повече се насочват към многофамилни имоти извън родината им.
Една от най-големите сделки в Германия през 2018 г. беше продажбата на портфейла на Industria Wohnen на датския пенсионен фонд PFA. Много германски институции се насочват към международни пазари. В Швеция две международни компании, Vonovia и Starwood Capital, се конкурират за местната имотна компания Victoria Park. Шведските институции също се диверсифицират.
Освен че проучват нови пазари, инвеститорите се диверсифицират и в рамките на местния пазар. В Германия вниманието все повече се насочва към градовете извън топ седем. Инвеститорите продължават да се разширяват и към по-малки градове във Великобритания и Ирландия.

Предизвикателствата остават

Въпреки че перспективите като цяло са положителни, предизвикателствата пред сектора остават и през 2019 г. Много страни въведоха закони, които не подкрепят недвижимите имоти, като регулиране на наемите на фона на ограничено предлагане.
В Холандия липсата на земя за строителство ограничава натрупването на нови наличности. Великобритания и Ирландия имат сходни притеснения, свързани с недостатъчно предлагане, за да задоволи апетита на инвеститорите. Очакванията обаче са то да се подобри през 2019 г. заради увеличаването на строителството.
Въпреки предизвикателствата перспективите пред жилищния сектор в Европа са положителни. Той остава привлекателен клас активи и ще остане във фокуса на инвеститорите през 2019 г.

Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *