Blog

Пазарът на имоти в България навлиза в по-зряла и по-стабилна фаза

За ценови балон не може още да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите, твърдят експерти

Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен и стабилен. Увеличеното търсене не само увеличи цената на жилищните имоти, но и даде увереност на предприемачите да инвестират в мащабни жилищни проекти, което от своя страна увеличи предлагането. Това заяви Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в момента се наблюдава забавяне в ръста на цените на жилища.

“Това не означава спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи изключително интензивно, разрешителните за строеж са много на брой, но въпреки това жилищното строителство като процент от БВП е на сравнително ниски нива в сравнение с тези в други страни на Европа, което е индикатор, че инвестициите в нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г., прогнозира Евгения Диканска. –  Това обяснява нашите инвестиции в жилищни проекти – само за 2019 г. ще обявим два големи жилищни проекта – единият е в Бояна, който ще предлага висок клас жилища на средни ценови равнища, другият е в „Модерно предградие“, който ще е в по-нисък ценови сегмент.“

Според нея засиленото търсене на апартаменти е част от пазарната активност в сектора на недвижимите имоти.

„В Europroperty, като инвеститор в големи жилищни проекти, имаме наблюдение върху поведението на купувачите. Те са все по-информирани, знаят предлаганото в какъв ценови диапазон е и могат да направят разлика в качеството. Това дава възможност на проекти, които са мислени качествено, изградени устойчиво, които дават качество на живот, каквито са нашите, да изпъкнат“, коментира какво е поведението на пазара при търсенето на жилища Бистра Друмева, мениджър „Маркетинг и продажби“ в Europroperty.

Евгения Диканска препоръча строителните предприемачи да наблюдават поведението на купувачите и да го отразяват в новите си проекти. За пример тя даде комплекса в Бояна, в който компанията е заложила на последните тенденции в търсенето на клиентите, като е използвала някои нови технологии в строителството.

„Пазарът ще продължи да се развива и ще е все по-зрял и по-устойчив“, убедена е тя

Диканска е категорична, че за ценови балон още не може да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите. Тя напомни, че в същото време те не са достигнали нивата на надценка преди кризата от 2007-2008 година.

Източник: Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *